evropská síť pro podporu poradenství

Ohlédnutí za studijní návštěvou - New Skills Agenda in Upskilling - Irsko

28.03.2019

 

Studijní návštěva začala uvítáním v irském centru Euroguidance, které spadá pod Národní centrum pro poradenství ve vzdělávání – NCGE.

 

Program a informace ze studijní návštěvy:

Představení činností centra, které, mimo jiné, sbírá a zpracovává informace o možnostech studia a školení v zemích EU a EHP. Rozšiřuje informace o vzdělávacích programech a mobilitě, metody a příklady dobré praxe v rámci celoživotního poradenství. Používá online nástroje a sociální média. Podporuje své i zahraniční poradce organizováním seminářů, školení a studijních návštěv.

 

Euro-Quest je online zdroj pro studenty, kteří mají Transition year – přechodný rok, kdy v 15 letech, po získání Junior certifikátu, mají studenti možnost na jeden rok vycestovat nebo se zúčastnit některého z programů, které nabízí střední školy.

 

Seznámení s Irským národním rámcem kvalifikací

 

Ireland

EVROPSKÝ RÁMEC KVALIFIKACÍ

ČR

NFQ level 10

EQF Level 8

doktor

Doctoral Degree

NFQ level 9

EQF Level 7

magistr

Masters Degree

Post-graduate Diploma

NFQ level 8

EQF Level 6

bakalář, diplomovaný specialista, absolvent konzervatoře

Honours Bachelor Degree

Higher Diploma

NFQ level 7

Ordinary Bachelor Degree

NFQ level 6

EQF Level 5

 

Advanced Certificate

Higher Certificate

NFQ level 5

EQF Level 4

maturita

Level 5 Certificate

Leaving Certificate

NFQ level 4

EQF Level 3

výuční list

Level 4 Certificate

Leaving Certificate

NFQ level 3

EQF Level 2

absolvent ZŠ, absolvent 2letého výučního oboru, speciální + praktická škola

Level 3 Certificate

NFQ level 2

EQF Level 1

absolvent ZŠ speciální

Level 2 Certificate

NFQ level 1

Level 1 Certificate

 

 

 

www.naric.ie – možnost vytištění srovnávacího dokumentu o výši vzdělání pro cizince v Irsku

 

Představení služeb Waterford & Wexford Adult Educational Guidance Service – poradenství v oblasti vzdělávání pro uprchlíky. Ze začátku především kurzy angličtiny ESOL – 20 hod týdně.

 

Návštěva komunitního vzdělávacího centra pro dospělé (Henrietta Adult and Community Education – HACE)

Centrum zaměřeno především na dospělé s nízkým stupněm vzdělání, sociálně izolované, ze znevýhodněných skupin. Skupina dobrovolníků se věnuje tématům jako například: Angličtina pro rodilé mluvčí jiných jazyků, Osobní růst, Jóga, Počítače pro 55+, Dnešní technologie, Aranžování květin, Španělština na dovolenou, Rodokmen a genealogie, Umění, Vaření pro rodinu, Irská píšťala, Nezůstávej doma.

 

Návštěva školícího centra Ballyfermont training centre, které pořádá jak denní, tak večerní kurzy pro dospělé. Některé kurzy jsou provázány s apprenticeship/vyučením řemeslu, kdy se v několikaměsíčních fázích střídá výuka v centru s praxí u zaměstnavatele a celý proces trvá téměř 3 roky – po jeho ukončení dosáhne absolvent úrovně 5 v irském vzdělávacím systému. Další kurzy se svým obsahem a délkou podobají rekvalifikačním kurzům ÚP ČR, kde se cena pohybuje mezi 150 až 450 EUR, ale pro osoby pobírající dávky, znevýhodněné osoby, či osoby pracující na zkrácený úvazek, jsou kurzy zdarma.

 

Návštěva programu Empowering People in Care - EPIC. Mohli jsme, spolu s imigranty z různých zemí, kteří už nějakou dobu žijí v Irsku, vyslechnout přednášku o možnostech studia a rozšíření kvalifikace v Irsku. Zájemci se mohou přednášek zúčastnit zdarma, konají se jednou týdně a probírají se na nich témata, jak získat práci, jak vyhotovit CV podle irských zvyklostí, trénink pohovoru a podobně.

 

Zprávu v angličtině a všechny prezentace najdete zde. 

 

(Soňa Žemličková, Martin Petráš)

 

 

< Přehled novinek