evropská síť pro podporu poradenství

Nový nástroj pro kariérové poradce - KATALOG PORADCŮ (Jobhub)

21.01.2019

Vážené kariérové poradkyně, vážení kariéroví poradci,

 

dovolujeme si vám touto cestou představit nový nástroj pro kariérové poradce: KATALOG PORADCŮ, který je součástí nově vznikajícího portálu JOBHUB - technického a informačního nástroje pro  zastřešení kariérové poradenství v ČR. Portál vytváří Fond dalšího vzdělávání (příspěvková organizace MPSV) v rámci své hlavní činnosti, kterou je analyticko-metodická práce v oblasti zaměstnanosti, dalšího vzdělávání a kariérového poradenství.  

V tuto chvíli bychom vás rádi pozvali k registraci a vyzkoušení si jednoho z pěti modulů portálu JOBHUB, kterým je KATALOG PORADCŮ =  komunitní online prostor vytvářený kariérovými poradci pro kariérové poradce. Jde o prostor pro:

  • naši profesní sebeprezentaci (kde a jakou formou jako poradci pracujeme, co je naše specializace, na jaké cílové skupiny se zaměřujeme, v jakých projektech jsme / byli jsme zapojeni atp.)
  • vyhledávání dalších kolegů v oblasti kariérového poradenství (např.pro potřeby poskládání projektových týmů či pro analytickou práci a benchmark, a to podle široké škály různých kritérií)
  • vstup do databáze kariérových metod a pomůcek
  • vstup do metodické části se zpracovanými kazuistikami z oblasti kariérového poradenství a “životními situacemi”, ve kterých se naši klienti poradenství nejčastěji nacházejí
  • statistiky a přehled o vlastních klientech v souladu s GDPR

Pozn.: pro ty z vás, kteří jste byli v minulosti registrováni v rámci projektu Pracovní návyky a Prokop do staré verze Katalogu poradců, upozorňujeme na rozdíl: stará verze sloužila primárně pro řízení výše zmíněných projektů FDV. Nová verze čerpá ze staré cca 5% inspirace a jejím cílem je primárně propagace a dostupnost metodik, materiálů a kazuistik právě pro nás poradce a naší poradenskou práci.   

Registrace do KATALOG PORADCŮ je bezplatná a data jsou k dispozici jak naší profesní komunitě, tak našim současným/budoucím klientům. Našimi aktivitami navazujeme na obdobné profesní rejstříky a katalogy, které mají i další profese (právníci, lékaři, koučové …). Katalog chce touto cestou přispět k profesionalizaci a etablování práce nás, kariérových poradců, kariérových koučů v ČR i v zahraničí.

Rádi bychom do léta 2019, kdy tvorba portálu v rámci projektu končí, společně s vámi dosáhli toho, že vytvoříme ojedinělou platformu, která se specializuje opravdu na služby všech kariérových poradců a koučů, a to napříč sektory práce, školství, sociální či privátní sféry v ČR.

Dobrou zprávou je, že od léta 2019 přebírá správu portálu Ministerstvo práce a sociálních věcí, které zaručuje portálu jeho udržitelnost.  

Díky vaší registraci a procházení si jednotlivých částí KATALOGU PORADCŮ nyní do konce ledna 2019 získáme informace, na základě kterých budeme moci s vývojářským týmem doladit vše tak, aby portál pokrýval právě vaše potřeby a mohli jsme ho dále rozvíjet směrem, kam celá naše profesní komunita aktuálně potřebuje. Po vytvoření si vašeho vlastního profilu najdete právě pro tyto potřeby jednoduché reportovací okno, kam nám můžete psát své podněty a nápady.

V tuto chvíli vás tedy prosíme během ledna a února 2019 o aktivní účast na testování a registraci do tzv. vývojářského prostředí, které je zatím veřejnosti zavřené. Proto je nutná registrace přes 2 hesla. Proces netrvá déle než 5 min a níže jsme vám ho krok po kroku popsali. V létě 2019 se vše vč. registrace uvolní na klasické veřejné webové stránky a registrace již bude standardní, kratší, pouze přes 1 heslo.   

 

Váš proces registrace nyní krok za krokem:

1. pro registraci zvolte jeden z internetových prohlížečů: Google Chrome, Mozilla, Safari, Opera (v tuto chvíli není zatím verze připravená pouze pro Internet Explorer)

2. zkopírujte si tento odkaz vývojářské verze dev.jobhub.fdvdev.cz a vložte ho do okna vybraného prohlížeče podle instrukce v bodu č.1 (ideálně do anonymního okna)

 

3. zadejte do této vývojářské verze univerzální uživatelské jméno: jobhub-dev

4. zadejte do této vývojářské verze univerzální heslo: kolika-123

5. na úvodní straně Katalogu poradců a kariérových koučů straně portálu JOBHUB najdete ve spodní části (zelený) registrační formulář

6. zde prosím vyplňte svůj email, stanovte si své uživatelské jméno a své heslo, kterým se budete do systému přihlašovat (uživatelské jméno se nikde nezobrazuje, slouží pouze k přihlášení v kombinaci s heslem)

7. odešlete registrační formulář

8. na vámi zadaný email bude zaslán aktivační odkaz, který aktivujte proklikem na odkaz nebo zkopírováním do řádku pro adresu v prohlížeči

9. po zobrazení hlášky, že jste úspěšně zaregistrováni, naleznete v pravém horním rohu tlačítko Profil

10. přejděte na Profil – Katalogu poradců a kariérových koučů straně a vyplňte svůj profil: doporučujeme nejprve vyplnit pouze povinné položky a stisknout tlačítko „Uložit“ na konci formuláře

11. po uložení se profil zobrazí v přehledu poradců

12. kdykoliv budete chtít vaše informaci upravit / smazat / doplnit, přihlásíte a přes sekci profil můžete dále editovat - vždy nezapomeňte na konci aktualizaci vašich dat uložit pomocí tlačítka “Uložit” dole na konci stránky.

Případné dotazy nebo problémy s registrací prosím směřujte, co se týká obsahu na carmen.vanova@fdv.cz, a co se týká technické oblasti na podpora@job-hub.cz, případně (tel: 602616870)

Děkujeme, že se společně s námi budete podílet na vyladění platformy, která bude sloužit do budoucna jak nám, kariérovým poradcům a kariérových koučům, tak zpřístupní a zpřehlední naše služby i pro naše stávající a budoucí klienty. Vašeho času i práce si vážíme a těšíme se na spolupráci s vámi.

 

Za tým projektu JOBHUB

Carmen Váňová, Petra Drahoňovská

< Přehled novinek