evropská síť pro podporu poradenství

Zveme vás na webinář: Migrace a kariérové poradenství - zdroje a metody pro kariérové poradce

14.03.2022

Aktuální situace s válkou na Ukrajině přináší nové výzvy také pro kariérové poradce. Jaké metodické zdroje a zkušenosti můžeme využít při práci s uprchlíky z Ukrajiny? Jakými osvědčenými přístupy z Česka i Evropy se můžeme inspirovat?

 

Odkaz na webinář:

 

Přihlaste se na webinář, na kterém kariéroví poradci a další odborníci budou sdílet své zkušenosti s kariérovým poradenstvím s migranty.

 

 

Kdy: 30. března, od 15. do 17. hodin

Kde: online na platformě MS Teams

Přihlašování na webinář probíhá skrze registrační formulář. Link k přihlášení vám bude zaslán den před konáním webináře.

 

Na webináři představíme:

  • zajímavé zdroje a odkazy na materiály pro práci s migranty a multikulturní poradenství
  • metodické materiály
  • inspirativní přístupy z Česka i zahraničí

 

Součástí webináře bude prezentace kariérové poradkyně Alice Müllerové, která představí metodické přístupy ke kariérovému poradenství s migranty a zkušenosti  z programu Erasmus a dalších projektů neziskové organizace InBáze.

Alice Kourkzi z Národního pedagogického institutu promluví o aspektech začleňování dětí s odlišným mateřským jazykem na základních a středních školách. Ve svém příspěvku popíše nejdůležitější aspekty vzdělávání žáků - cizinců na základních a středních školách. Zaměří se na potřeby těchto žáků a systém podpory, který mohou využívat nejen v rámci škol. Bude zmíněna i potřeba spolupráce s rodinou, podpora při přechodu mezi stupni vzdělávání a výběru školy.  

Petr Chaluš a Helena Pechová z Euroguidance představí aktuální přehled zdrojů pro kariérové poradenství s migranty z ČR a Evropy.

 

Na webináři vystoupí také Tomáš Ervín Dombrovský s tématem Analýza situace na českém pracovním trhu ve vztahu k příležitostem a úskalím začleňování uprchlíků. 

 

Dalšími hosty budou pracovníci v poradenství, kteří budou sdílet své zkušenosti s poradenstvím s migranty.

Anna Darašenka, manažerka komunitních projektů a koučka, která dlouhodobě pracuje s migrantkami.

Michal Parlásek, zkušený kariérový poradce aktuálně se podílí v Inforariéře na programu kariérového poradenství pro mladé lidi příchozí z Ukrajiny ve věku středoškoláků.

 

Pracovníci Integračního centra Praha budou sdílet aktuální příklady životních situací uprchlíků, které jsou relevantní pro kariérového poradenství.  

Veronika Skalická - vedoucí sociálního poradenství v Integračním centru Praha

Marta Burdiak - interkulturní pracovnice pro ukrajinskou komunitu

 

V rámci webináře bude prostor pro Vaše otázky a sdílení zkušeností.

 

Více o přednášejících a hostech:

Alice Müllerová

Kariérová poradkyně a lektorka kariérového poradenství na volné noze. Od roku 2006 byla zapojena do činnosti komunitního centra InBáze. V současné době spolupracuje jako kariérová poradkyně pro cílovou skupinu migrantů v projektu Career Path a Café Europe. V průběhu své profesní dráhy získala řadu zkušenosti i s organizační a metodickou prací v oblasti kariérového poradenství. Je členkou rady Sdružení pro kariérové poradenství a kariérový rozvoj.

 

Anna Darašenka

Manažerka komunitních projektů a koučka, která dlouhodobě pracuje s migrantkami, V Matertera, z.s se věnuje práci s komunitou, tvorbě programů pro ženy, organizačním věcem, poradenství, koučinku a lektorování.

 

Veronika Skalická

Vedoucí sociálního poradenství v Integračním centru Praha. V oblasti práce s cizinci se pohybuje více než čtyři roky. Kromě poskytování odborného sociálního poradenství se zaměřuje na zvyšování jeho kvality. V současnosti také pracuje na rozvoji kariérového poradenství pro cizince v rámci ICP.  Je lektorkou adaptačně-integračních kurzů pro nově příchozí cizince. 

 

Marta Burdiak

Interkulturní pracovnice pro ukrajinskou komunitu. S cizinci pracuje v rámci Integračního centra Praha 2 roky. Je absolventkou bohemistiky a studentkou ukrajinistiky na Filozofické fakultě UK. Působila jako překladatelka textů pro projekt Ukrainer.

 

Alice Kourkzi

Garantka vzdělávání žáků s OMJ a žáků nadaných v Národním pedagogickém institutu České republiky. Má zkušenosti na pozici redaktorky, učitelky cizích jazyků, výchovné poradkyně a metodičky prevence. Vystudovala obory pedagogika a anglický jazyk a literatura s didaktikou a specializační studium pro výchovné poradce na Univerzitě Karlově v Praze. V součastné době studuje doktorské studium na katedře pedagogiky PedF UK a absolvuje sebezkušenostní výcvik v integrativní psychoterapii typu SUR na Skálově institutu v Praze. 

 
Michal Parlásek
Michal Parlásek, kariérový poradce a garant projektu implementace krajského akčního plánu v oblasti kariérového poradenství, prevence předčasných odchodů a rovných příležitostí. V Info Kariéře působí od vzniku v roce 2015. Je součástí týmu, který koordinuje adaptační skupiny mladých lidí v Plzeňském kraji.
 
< Přehled novinek