evropská síť pro podporu poradenství

Workshop Kreativita a sebereflexe kariérového poradce

23.03.2023

Euroguidance Vás zve na workshop Kreativita a sebereflexe kariérového poradce v Moravskoslezském kraji s účastí zahraničních hostů. Akce je organizována ve spolupráci s MS PAKT.

 

Workshop se bude konat ve čtvrtek 23. 3. 2023 od 12:00 - 18:00 hod. v Ostravě v budově úřadu Moravskoslezského kraje.  - 5. patro - místnost S 502

 

Workshop je součástí série regionálních akcí Euroguidance, které přinášejí inspirace z národní a evropské úrovně. Je rozdělen na dvě části: úvodní část, která přináší inspirativní vstup k tématu a poté 2 paralelní praktické workshopy. Na praktickou část se účastnící rozdělí do dvou menších skupin, a během odpoledne mohou projít oběma tématy, která se zopakují. 

 

Registrovat se můžete zde před online formulář

 

Program:

 

12:00 - 12:45

 

  • úvodní slovo Moravskoslezský pakt zaměstnanosti a Euroguidance
  • prezentace činnosti v kariérovém poradenství - Moravskoslezský kraj
  • online přednáška "Wellbeing a kariérové poradenství", Lenka Martinkovičová (Združenie pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry, Slovensko)

 

13:00 - 15:00 - 2 paralelní workshopy 

 

1) Thomas Diener, Rakousko - kreativní přístupy v práci s klienty, praktický workshop v angličtině s částečným překladem (není nutné aktivně komunikovat v angličtině)

 

2) Lucie Sedláčková a Lenka Cole – sebereflexe a vnitřní nastavení kariérového poradce, praktický workshop

 

15:00 - 15:30 - přestávka

 

15:30 - 17:30 - 2 paralelní workshopy (opakování, každý účastní tak možnost účastníit se obou workshopů)

 

17:30 - 18:00 - společný závěr setkání

 

---

 

Více k lektorům a obsahu:

 

Mgr. Lenka Martinkovičová, PhD. je psychologička, koučka a facilitátorka. Spoluzakladala Združenie pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry, ktorého je aktívnou členkou, ako aj Inštitút dialogických praxí, kde je koordinátorka. Niekoľko rokov pôsobila v slovenskom centre Euroguidance, následne viedla jednu z aktivít v národnom projekte VÚDPaP, ktorý sa venoval rozvíjaniu multidisciplinárneho prístupu v poradenskej praxi v školstve napr. aj prostredníctvom rozvoja kompetencií v oblasti kariérovej výchovy a kariérového poradenstva. Má skúsenosti zo súkromného, verejného i neziskového sektoru jako kariérová poradkyňa. V poradenskej a koučovacej praxi vychádza z dialogických a kolaboratívnych prístupov, z na riešenie zameraného prístupu, transakčnej analýzy, ako aj z procesorientovanej psychológie. Kľúčovými slovami v jej praxi sú dialóg, (spolu)tvorenie a wellbeing. Pri práci s klientami je pre ňu dôležitý rešpekt, budovanie dôvery, otvorenosť a partnerský prístup.

 

Wellbeing a kariérové poradenstvo:

Wellbeing spoločnosti je spoločným cieľom pre budúcnosť, ktorú si želáme (OECD, Well-being 2030). Aj v rámci pomáhajúcich profesií sa asi zhodneme v tom, že našim cieľom je wellbeing klientov. Podľa jednej z definícií je wellbeing pozitívny stav, ktorý zažívajú jednotlivci a spoločenstvá. Zahŕňa kvalitu života a schopnosť ľudí a spoločenstiev zmysluplne prispievať k prosperujúcemu svetu. Wellbeing spoločnosti možno pozorovať podľa toho, do akej miery sú ľudia odolní, schopní konať a pripravení prekonávať výzvy (WHO, Glossary of Terms 2021).

V kariérovom poradenstve sme sa však doposiaľ na wellbeing priamo nezameriavali. Pritom neustále zmeny v našom osobnom a pracovnom živote, komplexnosť a náročnosť požiadaviek, ale aj pandémia Covid 19, či vojna na Ukrajine prispievajú k miere úzkosti a stresu, ktorú zažívame.  Aby sme boli schopní a ochotní prácu vykonávať, či prispievať k prosperujúcemu svetu, potrebujeme určitú mieru bezpečia a starostlivosti o náš wellbeing. Je dôležité zabezpečiť, aby sa kariéroví profesionáli cítili dostatočne dobre vybavení na podporu klientov na „bezpečnom a etickom mieste“, ktoré podporuje rozhovory o kariére a wellbeingu. Ako môžeme byť ako kariéroví poradcovia v tejto oblasti prospešní pre svojich klientov? 

 

---

 

Lucie Sedláčková a Lenka Cole spolu založily v roce 2008 Aspekt z.s. a od té doby se v něm věnují kariérovému poradenství a podporovanému zaměstnávání pro osoby se zdravotním znevýhodněním. Službu postavily na SocioDynamickém poradenství. V jejich práci se kloubí práce s klienty i jejich zaměstnavateli. O své zkušeností se dělí v kurzech pro poradce a dál se věnují rozvoji poradenských pracovníků, kteří také chtějí svou práci stavět na konstruktivistickém základě. V tom se jim osvědčuje spolupráce se zahraničními partnery.

 

"Dialogická mysl je víc než jakákoliv technika" 

 

Workshop Vám nabídne možnost zamyslet se nad svou rolí a vlivem v poradenském procesu a při práci s klienty. Vyzkoušíte si několik technik pro práci s vlastním vnitřním nastavením. Vnitřní nastavení poradců jako nová cesta v kariérovém poradenství aneb „jak lze svým rozvojem pomáhat sobě i druhým“.

 

Inspirované metodikou, která vznikla v rámci evropské spolupráce. 

 

 

---

 

Thomas Diener jako lektor, který realizuje ucelené výcviky pro kariérové poradce v Evropě a mnoho zkušeností z oblasti kariérového poradenství, přináší kreativní přístup k řešení i složitých situací při kariérovém poradenství.

 

I am a coach, supervisor (ÖVS) and vocational counselor with over 30 years of consulting experience. My core topic is the (co-creative) creation of future. Consequently, I am also active as a facilitator of future workshops, future search conferences, strategy workshops and as a social entrepreneur. In 1993, I won the City of Zurich's award for innovative ideas in the social sector and several prizes with projects against unemployment. Especially for individual goal setting I developed the method mix "Career and Life Navigation" which I have been teaching for over fifteen years in different countries and universities. The theoretical foundation of my work is psychodrama and process-oriented psychology according to Dr. Arnold Mindell. There are also connections to the Zurich Resource Model, Theory U by Claus Otto Scharmer and the concept of New Work by Frithjof Bergmann. My locations are Zurich and Vienna. In Vienna I work with a trade license for management consulting.

 

Kreativita v interakci mezi poradcem a klientem, učitelem a žákem

We can understand career counseling as purely expert counseling. The training courses also have their focus in this area. However, it is often not enough to simply pass on the right specialist knowledge to our clients. Especially when we are dealing with more "difficult" clients, such as school dropouts. As soon as we get into the area of process consulting, we see: Coaching is a co-creative process. Creativity therefore a quality we should look at more closely in the interaction between consultant and client.

< Přehled novinek